2022 Into the wide blue yonder

Into the wide blue yonder
19.03.2022 – 07.05.2022

 

Pim Palsgraaf en Rob Regeer

Pim Palsgraaf maakt niet alleen jaarlijks een ontdekkingstocht naar verlaten fabrieksterreinen, maar creëert van het rondslingerende materiaal dat hij daar vindt, bouwsels en collages in zijn atelier in Rotterdam. In het werk zie je als het ware de uitgestrekte, wat desolate fabrieken waar het materiaal vandaan komt en word je uitgenodigd om het avontuur van de kunstenaar mee te beleven.

Van Rob Regeer hebben we een selectie schilderijen van mysterieuze bossen doorschoten met lichtflitsen, waar gefilterd licht in rijke schakeringen doorheen valt. De raadselachtige sfeer van de bossen, die zich lijken uit te strekken tot in het oneindige, nodigen uit tot een fantastische ontdekkingstocht in het spel van licht en schaduw.


Achter de visuele ontdekkingstochten waarvoor de kunstenaars ons uitnodigen gaat bij beiden een persoonlijke ontdekkingstocht schuil. Geen techniek laten ze ongebruikt om diepte en zeggingskracht te creëren. Bij Rob Regeer zien we dat er in het werk is geboord, de verf wordt laag over laag aangebracht, wordt weer weggekrabd en geschuurd, lagen verdwijnen en zijn alleen nog als reliëf te zien, op andere plekken worden lagen juist weer zichtbaar gemaakt.

Pim Palsgraaf scheurt, knipt, snijdt, hakt, zaagt in zijn materiaal. Stukken worden aan elkaar gelijmd, getimmerd en geschroefd. Waar nodig wordt de huid bewerkt door er iets op te lijmen of een verfaccent op te zetten. De afgewogen composities die op deze manier ontstaan suggereren een weergaloze diepte. Niet alleen bij zijn drie-dimensionale bouwsels, maar ook bij zijn platte collages.