Karen Birnholz

Karen Birnholz
When Paint Becomes the Painting

Question of balance

Pigmented cement

Rhapsody
Pigmented cement

90x80 cm.

Poof

Pigmented cement

59x59 cm.

He never said goodbye
Pigmented cement
63x63 cm.

Met alle materialen die tegenwoordig in de kunst worden gebruikt, wat is het dat een schilderij onderscheidt van een object of een sculptuur? Is het de manier waarop het wordt benaderd tijdens het creatieproces of hoe het wordt bekeken bij voltooiing? En als het van de muur wordt gehaald, kan het dan nog een schilderij worden genoemd? Dit zijn een paar van de vragen die Karen Birnholz onderzoekt in haar gebruik van cement als medium.

 

“Cement is een geweldig materiaal. Het heeft vrijheid en beweging, is buigzaam en kan zo expressief zijn als olieverf op doek. Eenmaal gedroogd is er geen ander oppervlak dan dat van het aangebrachte materiaal. Geen canvas of bord. Met de directheid van drie dimensies is er een kracht, aanwezigheid van beeldhouwkunst.”

 

Er zou een neiging kunnen zijn om haar werk verkeerd te interpreteren als beeldhouwwerk of geschilderde objecten, maar het zijn schilderijen. Het pigment dringt het object binnen en treedt de binnenruimte binnen. Zich bevrijdend van het oppervlak, wordt het de compositie en definieert het de vormen. ‘The Paint is the Painting’.

 

Kleur - of om precies te zijn, de sensualiteit van kleur - is een belangrijk element in het werk van Birnholz. “Ik wil dat de kijker kleur voelt en ervaart.” De tegenstelling tussen de ruwheid van het materiaal, cement en de sensatie van pure kleur is wat Birnholz’ schilderijen uniek maakt.

 

Door de principes van de schilderkunst en de structurele complexiteit van cement te combineren, terwijl ze tegelijkertijd de dynamiek van gewicht en balans in verband met beeldhouwkunst onderzoekt, doorbreekt haar werk de beperkingen van de schilderkunst, maar houdt ze vast aan de principes ervan.

 

“I didn‘t choose cement, cement chose me”. Al meer dan 25 jaar richt de kunstenaar zich op de verkenning van cement als haar medium. Door haar grenzen te verleggen en tegelijkertijd de uitdagingen aan te gaan, heeft de kunstenaar haar unieke taal gevonden.

If only I could read your mind

Pigmented cement

65x60 cm.

Going nuts
pigmented cement

32xc22 cm

Cool sand on a hot day
Pigmented cement
68x50 cm.

OK, it's cherry

Pigmented cement

78x50 cm.

Nightlife

Pigmented cement
70x45 cm

Looking at Motherwell!

Pigmented cement
77x77 cm.