Joyce Overheul

Joyce Overheul

T/m 6.2.2022 heeft Joyce een solo tentoonstelling in museum De Fundatie in Zwolle 

Double-click here to add your own text.

Niet voor niets heet de solo expositie van Joyce Overheul in museum de Fundatie 'Let's get political' (nog te zien tot 6 februari 2022). Het gaat in haar werk vaak over gelijkheid, emancipatie, vrouwenrechten en feminisme. Thema's die onverminderd actueel zijn en door Joyce Overheul vertaald worden in activistisch werk. Daarmee raakt haar kunst zowel hedendaagse als historische, politiek getinte onderwerpen aan. Hiernaast schuwt ze niet om ethische dilemma's via haar kunst aan de orde te stellen. In de video die over haar gemaakt is voor het programma SPUNCK gaat ze hier verder op in.

Ze werkt graag met textiel en fotografie, maar ze beperkt zich niet bij voorbaat tot deze twee media. In het ontwikkelingsproces van nieuw werk wordt elk mogelijk materiaal in ogenschouw genomen om te kijken wat het beste bij de thematiek en inhoud past.
De keuze voor het met de hand vervaardigen van werken met textiel is vaak dat er een interessante historische link is. Met elke genaaide steek wordt het heden met het verleden verbonden. Al doende verpakt ze politieke statements en boodschappen in zachte lagen van fluweel, organza en andere stoffen. Door het gebruik van deze materialen worden mensen verleid om het werk van heel dichtbij te bekijken en goed in zich op te nemen. Ondanks het feit dat de werken doordrenkt zijn van politieke inhoud, schrikken ze de kijker niet af door hun onschadelijke uiterlijk.

YES

Aantal foto's uit de serie 'Men of Quality'

Iranian velvet