Rene van den Bos

Nieuwevaart 200

1018ZN Amsterdam

+31(0)20 6264487

+31(0)6 31000323

contact@franzisengels.nl

Rene van den Bos kan eindeloos onderzoeken hoe licht en donker met elkaar in dialoog gaan. Bij al zijn werken, of het nu schilderijen zijn of uitsnedes, lijken de vlakken te strijden om een plek op de voorgrond. Vooral bij de grotere werken geeft dit een ervaring van continue beweging in het werk.

Bij de schilderijen bereikt hij dit door het doek eerst voor te strijken met water en vervolgens met acrylverf te beschilderen. De verdunde verf wordt door het doek opgezogen waardoor een diffuus en fluwelig oppervlak ontstaat.

Hij construeert het werk door de lijnen af te tapen. Langs de afgeplakte lijn waaiert de waterige verf uit en ontstaat een onregelmatige kartelrand. Tussen het constructief denken en het natuurlijke proces bevind zich een spanningsveld. Er ontstaat een rasterwerk dat een sterk optische werking heeft, de toeschouwer lijkt naar binnen te worden gezogen.

Bij de snijwerken zien we hetzelfde optische resultaat, maar de werkwijze is totaal anders. Eerst wordt er een met zwarte aquarelverf beschilderd papier op een plaat aluminium geplakt. In de oppervlakte worden met een scherp mes minuscule lijntjes gesneden. De oppervlakte van het papier wordt tussen deze lijnen weggehaald. Wat overblijft is een verfijnd raster dat in beweging lijkt.