Ib Jorn

Nieuwevaart 200

1018ZN Amsterdam

+31(0)20 6264487

+31(0)6 31000323

contact@franzisengels.nl

Blue plate, collage,

160x230 cm.

Zowel zijn kleurrijke collages van gescheurde posters (niet in de galerie momenteel) als zijn serie monitoren geven een reflectie op de huidige massa media.

In de monitor serie refereert Ib Jorn naar de tijdsbesteding van de moderne mens. Veel tijd brengen we door voor allerlei soorten beeldschermen. De beelden die we tot ons nemen blijven ons vaak op het netvlies gebrand, of vervagen zo dat er alleen een paar vegen en een kleurimpressie van over blijft. De kunstenaar zelf is los gekomen van de beeldschermtirannie, en besteedt zijn tijd aan het verzamelen en maken van fysieke fragmenten voor afbeeldingen en bestuderen van kleuren. Dit vrij zijn van de monitor-cultuur uit zich in een ware explosie van kleuren.

 

 

"Do You Know How To Use This Weapon?" is de leidraad in het werk van Ib Jorn. Kunst als wapen. Een wapen wordt doorgaans gebruikt om je vijand te verjagen. Welke vijand Ib Jorn met zijn werk wil verjagen, wordt niet uitgesproken, maar dat het een persoonlijke demon is, is voor de hand liggend.

 

De tekeningen zijn uit de serie die is ontstaan tussen opstaan en ontbijten, als de spoken van de nacht verjaagd moeten worden.

Yellow screen

collage, 150x190 cm.

Drawing #22

Drawing #52

Drawing #27

Drawing #59

Drawing #33

Drawing #60