Simon Oud

Nieuwevaart 200

1018ZN Amsterdam

+31(0)20 6264487

+31(0)6 31000323

contact@franzisengels.nl

Simon Oud

S4 Wandobject, donker gepatineerd zink en messing

20x27x8 cm.

Simon Oud is opgegroeid in West-Friesland. Het polderlandschap is voor hem altijd een bron van inspiratie gebleven. Zo heeft hij een serie sculpturen gemaakt die gebaseerd zijn op de Gemeente Atlas van de provincie Noord-Holland van J. Kuyper uit 1896. De plattegronden, gebaseerd op de gemeentegrenzen anno 1896 hebben model gestaan voor de zinken sculpturen van Winkel, Opperdoes, De Zijpe, Wieringerwaard, Hoogwoud, Sijbekarspel en Twisk.

 

Ook de bebouwing, die als bakens in het polderlandschap staan, zien we terug in zijn sculpturen. De stoere vormen van de sculpturen komen overeen met het gesloten karakter van de gebouwen. Deze geslotenheid staat in contrast tot de weidse omgeving waar we ze in de polderlandschappen terug vinden.

 

Als stadsmens had ik dit verhaal achter het werk van Simon niet zo één, twee drie uit mezelf ontdekt. Ik viel direct op zijn vormtaal en zijn materiaalgebruik. Het stoere van zijn vormen, de afwerking van de oppervlakte in grijstinten. De ene keer egaal en mysterieus matzacht grijs alsof de sculptuur uit steen gehouwen en eindeloos gepolijst was, bij andere sculpturen ruig en verweerd. En gevoelsmatig legde ik wel een verbinding met het Nederlandse landschap, maar kon de vinger niet precies leggen op het hoe en waarom. Het inzicht heeft mijn plezier in het kijken verdiept: verwijst de vorm waar ik naar kijk naar een kavel, een bebouwing of moet ik zoeken naar de samenhang tussen bebouwing en het veranderend landschap.

S1 Wandobject, donker gepatineerd zink en messing,

19x16x5 cm.

S2 Wandobject, donker gepatineerd zink en messing

17x22x8 cm.

S3 Wandobject, donker gepatineerd zink en messing

20x16x8 cm.